Форуми - Начална страница Клуб Алфа Ромео България - Сайт
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 159/Brera/Spider(946)
Алфа Ромео 159/Brera/Spider(946) Въпроси и отговори, свързани с поддръжката. Съвети при покупка.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2018, 14:55   #1
Stoyan Georgiev
адидас... +10 точки живот
 
Stoyan Georgiev's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Бургас
Posts: 2,021
Default Модул лостчета на мигачи / борд комп.

Привет на всички, от години не съм писал във форума!

Преди 3 години една зима си бях забравил прозореца леко отворен, съответно беше валял сняг точно на лостчето за мигача, на което са и фаровете и управлението на настройките на борд-компютъра. Досега не ми пречеше, тъй като мигачите си работеха, фаровете пуснати нон-стоп... настройките не е имало какво да им променям така или иначе. Но след последната смяна на акумулатор от няколко месеца ми се прецака настройката на часовника и сега седи и мига на 0:00, което вече ме вбесява .......

Та, имам ли опция за отремонтиране някакво или направо да купувам нов модул , който е някаква баснословна цена (последно гледах че вървяха по 700-800 лв. в ибей за втора ръка) и не знам дали няма да има някаква драма със софтуера (ако не е от същата версия).


Съвети?
__________________

днес съм в почивка ---
Stoyan Georgiev is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 15:54   #2
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,049
Default

Ако е само заради часовника и датата, то можеш да ги настроиш и през интерфейса на MES.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 15:57   #3
Stoyan Georgiev
адидас... +10 точки живот
 
Stoyan Georgiev's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Бургас
Posts: 2,021
Default

за което ми трябва... ? някакъв интерфейсен кабел и софтуер?

Ще съм благодарен за линкове
__________________

днес съм в почивка ---
Stoyan Georgiev is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 16:06   #4
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,049
Default

Трябва ти ELM 327 адаптер, MES и лаптоп.

Адаптери има много за по около 10 - 15 лв. Аз полвам този:

https://sklad66.com/cms/ELM-327-Blue...OBDII-CAN.html

Като правило за да заработят повечето адаптери е необходимо да им се махне един резистор, който терминира CAN шината откъм адаптера. Това се налага заради някаква странна несъвместимост на АР.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 16:13   #5
Stoyan Georgiev
адидас... +10 точки живот
 
Stoyan Georgiev's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Бургас
Posts: 2,021
Default

на този блутут адаптер трябва ли да му махам тоя резистор? Как да разбера кой резистор трябва да махна ?
__________________

днес съм в почивка ---
Stoyan Georgiev is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 16:20   #6
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,049
Default

Quote:
Originally Posted by Stoyan Georgiev View Post
на този блутут адаптер трябва ли да му махам тоя резистор? Как да разбера кой резистор трябва да махна ?
Да, на този от линка също трябва да се махне. Лесно е, дори не ти трябва поялник, само дето ще загубиш гаранцията след като го отвориш.

Ако решиш да го вземеш, ще ти обясня, какво точно трябва да направиш.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 16:20   #7
KroGh
започва да се пристрастява
 
KroGh's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 91
Default

https://www.ebay.com/itm/FIAT-Specia...gAAOSwjk9ZVmX5

Аз взех този и нищо не съм махал. Специално си е за Алфа, Ланча.
__________________
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q-tronic
KroGh is online now   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 16:23   #8
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,049
Default

Quote:
Originally Posted by KroGh View Post
https://www.ebay.com/itm/FIAT-Specia...gAAOSwjk9ZVmX5

Аз взех този и нищо не съм махал. Специално си е за Алфа, Ланча.
Това "Modifiziert für Alfa Romeo" явно е въпросното махане за което говоря.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 16:24   #9
Grishata
Запален алфист
 
Grishata's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 151
Default

Quote:
Originally Posted by ecotronic View Post
Трябва ти ELM 327 адаптер, MES и лаптоп.

Адаптери има много за по около 10 - 15 лв. Аз полвам този:

https://sklad66.com/cms/ELM-327-Blue...OBDII-CAN.html

Като правило за да заработят повечето адаптери е необходимо да им се махне един резистор, който терминира CAN шината откъм адаптера. Това се налага заради някаква странна несъвместимост на АР.
Това с махането на резистора е малко несигурно... в олкса елм кабелите явно са китайски и платката е коренно различна и не става с махането на резистора - маха се един който е 120 ома ако не се лъжа . Ето описание на процедурата от форума на мес -
http://forum.multiecuscan.net/viewtopic.php?f=5&t=1493

При мен след махането на резистора, кабелът спря да работи изцяло.. най лестния според мен вариант е от ибей да си поръчаш готов направен кабел. Мисля , че ми излезна 40 лв

Sent from my EVA-L19 using Tapatalk
Grishata is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 16:31   #10
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,049
Default

Да, точно за този резистор иде реч. Адаптерът, който посочих работи перфектно след махането на въпросния резистор и без да се прави другото съгласуване:

__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 13-06-2018, 16:52   #11
flipz
Запален алфист
 
flipz's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Burgas
Age: 33
Posts: 446
Default

Аз ползвам с USB кабел и го имам от alfa 145 там ползвах преходник за KL.
Нищо не съм му барал, работи си както трябва.
Подариха ми и с блутут, но не съм го ползвал, по- удобно ми е с кабела.
Самият ми кабел е OBD2 избирам си настройка от multi ecu scan ELM327 (в настройки на интерфейса) и това е.
__________________
Alfa 159 1.9 16V JTDm (150)08'; EX Alfa 145 16V TS

.
flipz is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2018, 10:28   #12
vesko_iotov
Запален алфист
 
vesko_iotov's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Враца
Posts: 108
Default

А няма ли възможност да се смени само лостчето със друго втора употреба.
__________________
159 1.9 jtd TI
156 1.8 ts 99g ex
vesko_iotov is online now   Reply With Quote
Reply
Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 159/Brera/Spider(946) « Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +3. The time now is 14:55.


vBulletin - Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.