Форуми - Начална страница Клуб Алфа Ромео България - Сайт
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 156/147/GT
Алфа Ромео 156/147/GT Въпроси и отговори, свързани с поддръжката. Съвети при покупка.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-02-2018, 11:30   #1
Disorder
Младши алфист
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 4
Default Алфа ГТ Control Motor System Failure

Здравейте!
Колата е ГТ 1.9 JTD 150 коня, 2004 година.
Имам следния проблем:
За първи път като ми даде грешката Control Motor System Failure откарах колата на диагностика. Относно споменатата грешка, не се появява на градско и не се появява докато не съм на 5-та скорост и над 2000-2500 оборота. Четох доста по форума за грешката, но реших да отворя тема за да получа съвет какво да правя. Спряха ми EGR-a. Тръгвам и уж всичко е ок, карах около 150 км извънградско и се бях разбрал да ми сменят МАP сензора. Смениха го и колата не я карах около 2-3 дни, като тръгнах и на Южната дъга отново на 5-та скорост ми светна същата грешка. Върнах я отново да я погледнат и ми смениха соленоида. Тръгвам отново и пак извънградско светна грешката. Връщам я в сервиза и ми свалиха да погледнат турбото. След като го погледнаха почистиха геометрията и провериха останалите части на турбото, казаха, че е здраво. Е добре ама тръгвам и след около 20-30 мин. шофиране, отново като изляза извън София - светна Control Motor System Failure. Измежду всичките тези неща смених и съединител, че му беше време. Тази грешка ми я дава само на 5-та скорост след 2000 оборота. Накрая ми заявиха, че трябвало да връщам на 4-та скорост, за да не пренадува турбината, което за мен е абсурд при положение, че аз последния път дори газ почти не подавах а държах равномерно скорост около 120км и при леко нанагорнище ми светва грешката.

Последно което искам да споделя е, че след като ми светне грешката, като спра и изгася колата, грешката не изчезва, но колата си набира и си ускорява и работи нормално, но понякога пак влиза в авариен режим и пак трябва да я гася. Вече се чудя какво да правя, явно при майстора при който я карам няма да стане, въпреки, че човека сменяше нещата едно по-едно с цел да не дам много пари наведнъж, но искам грешката да не се появява.

Моля за съвет, къде да я карам и да я карам ли изобщо.
Disorder is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2018, 12:31   #2
Classicalfamaniac
Старши алфист
 
Classicalfamaniac's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: София
Posts: 929
Default

Е каква е грешката точно?
__________________
1990 164 V6 Aut.| 1996 164 Super T.S | 2003 166 20V Sportronic Distinctive + Haes & Webasto | 2007 159 1.9 JTDм Lusso Berlina
Classicalfamaniac is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2018, 13:13   #3
svejest1
Младши алфист
 
Join Date: Nov 2011
Location: Бургас
Posts: 20
Default

Софтуерно спрян ли е EGR-а?
__________________
Alfa Romeo 159 08¨ 2.4 JTDm 20V 210+remapped by Extreme
Alfa Romeo 147 03" 1.9 JTDm 16V 140 ps
svejest1 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2018, 14:56   #4
alfageorgi
Запален алфист
 
Join Date: Sep 2007
Location: ПЛЕВЕН
Posts: 342
Default

А проблема в повечето случаи е елементарен-спукано или нацепено маркуче на вакуумите от или към солениода и турбото!Първо се проверяват тези малки неща и после минаваш към "дране на кожа".
__________________
Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150Hp - 2006
alfageorgi is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2018, 16:12   #5
Disorder
Младши алфист
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 4
Default

Маркучите са проверени, ЕГР-а е спрян софтуерно да.
Грешките не ги знам с точност, аз виждам само Control motor system failure. От сервиза ми казаха, че пренадува турбото въпреки сменените и описани по-горе части.
Disorder is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2018, 01:40   #6
haljscho
JTD power
 
haljscho's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Пловдив
Age: 40
Posts: 2,282
Default

Колата има ли ремап?
Намери някой който да ти направи диагностика в движение за да се прецени как точно да се процедира по нататък!
__________________

Защо ти е манекенка, след като си имаш АЛФА 156
156 JTD-110-EX, /147 JTD.EX, /156 JTD 115 EX
147 JTDm 140-Малката манекенка
GT- JTDm 150
haljscho is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2018, 10:15   #7
Disorder
Младши алфист
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 4
Default

Да бяха направили ремап. Мисля при Румен да я откарам в сервиза, четох само положителни коментари. Мисля си, че или не са ми изключили добре ЕГР-а или ремапа е проблема.
Disorder is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2018, 12:49   #8
S_BANKOV
Запален алфист
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 152
Default

Проверете дебитомера, маркуча след него и тройника на вакуум маркучите
S_BANKOV is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2018, 14:46   #9
niko23
започва да се пристрастява
 
niko23's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Sofia, Studentski grad
Age: 27
Posts: 54
Default

Привет колега
Аз имах на 100% същия проблем след ремап и странно или не, се появи над година след ремапа - пренадуване на трубината, случва се основно в студено/влажно време, когато атмосферното налягане е по-силно и оттам сборът налягане на турбината + атмосферно налягане превишава лимита на сензора, който го засича това и той мята грешка към компа (оттам и след рестарт се орпавя проблема). Закарай я на Румен да я погледне, но според зависи къде е чипосвана, може да я закараш да ти свалят малко лимитърите. При мен Румен викна някъв негов познат и за 200лв преправи софтуера, като проблемът го няма и колата дори върви една идея по-приятно

Поздрави
__________________
Alfa Romeo GT 1.9jtd

.
niko23 is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2018, 15:04   #10
Disorder
Младши алфист
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 4
Default

Благодаря ви за съветите. В момента е върната на 150 коня заводско. Само да се върна в България, ще прегледам нещата които ми казахте. Вече се бях отчаял и свикнах да ми дава грешка да спирам, да гася колата и после с грешка да си върви нормално ... но е дразнещо.

.
Disorder is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2018, 01:20   #11
D-I-V-A-K-A
Алфоман
 
D-I-V-A-K-A's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: София
Age: 28
Posts: 903
Default

Quote:
Originally Posted by Disorder View Post
Благодаря ви за съветите. В момента е върната на 150 коня заводско. Само да се върна в България, ще прегледам нещата които ми казахте. Вече се бях отчаял и свикнах да ми дава грешка да спирам, да гася колата и после с грешка да си върви нормално ... но е дразнещо.
Според мен проблема ти е главно във фиттърчето на вакуум регулата, доста често срещан проблем и съответно, решение. Сваля се, почиства се и след това се монтира обратно и раздавай газ
__________________
Alfa Romeo 146 Junior EX/Alfa Romeo 146 Ti EX /Alfa Romeo 156 GTA EX/Alfa Romeo 147 GTA wannabe
D-I-V-A-K-A is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 156/147/GT « Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +3. The time now is 08:17.


vBulletin - Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.