Форуми - Начална страница Клуб Алфа Ромео България - Сайт
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 145/6
Алфа Ромео 145/6 Въпроси и отговори, свързани с поддръжката. Съвети при покупка.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 15-08-2018, 07:19   #31
markoff
Запален алфист
 
markoff's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: София; Сливен
Age: 36
Posts: 192
Default

Все още чакам..., изглежда ми като да ида да си прибера колата в края на седмицата и да почвам пак сам пред блока... Благодаря за съветите!
А какво ви е мнението за евентуалната причина сега колата да работи (с пригодения от мен кабел) на прекалено ниски обороти на празен ход (500-600) а иначе в движение да няма проблем?
__________________
146 1.3 боксер 1996г.
markoff is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2018, 10:38   #32
ivan dimitrov
светлозелен(ама не много)
 
ivan dimitrov's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Варна
Posts: 2,274
Default

Възможно е моторчето за празен ход да не работи. Дали поради прекъсване на маса, дали заради изгорял драйвер...
Забелязах нещо притеснително - масата на конекторът за диагностика при вашият инжекцион, ползва масата на датчиците. Тя е отделна и при 1.6 Рочестър е с различен потенциал спрямо масата на автомобила. При IAW не съм мерил, може да е като при 1.6 а може и да не е.
Добре е да опишете точно стъпките причинили аварията. Интересно е при закачането на кой кабел "изцъка".
Това, че при замасяване на средният пин колата работи е успокояващо и предполага прекъсване на масата някъде, но докато не се види сме си гадатели.
__________________
Арфа Ромео 146 1.6 боксер
ivan dimitrov is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2018, 22:32   #33
mordohy
чичка с очила и шкембенце
Член на клуба
 
mordohy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Кюстендил Перник.
Age: 55
Posts: 6,825
Default

Най-вероятно е дал минусовия крокодил на плюса. Да се огледат масите в буксата на компа. Там те са няколко и е възможно просто някоя да е опукана. Дяволът може да не е чак толкова черен.
__________________
На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР. Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
mordohy is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2018, 22:47   #34
ivan dimitrov
светлозелен(ама не много)
 
ivan dimitrov's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Варна
Posts: 2,274
Default

Quote:
Originally Posted by mordohy View Post
Най-вероятно е дал минусовия крокодил на плюса. Да се огледат масите в буксата на компа. Там те са няколко и е възможно просто някоя да е опукана. Дяволът може да не е чак толкова черен.
Да бе. Може. Обаче може и да е малко по сложно. Що да е лесно и приятно, като може да е трудно и гадно!?
Притеснителното е че при колегата масата на тая букса е обща с тая на датчиците. Това че все пак работи е обнадеждаващо, но... трябва да се погледне.
__________________
Арфа Ромео 146 1.6 боксер
ivan dimitrov is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2018, 22:52   #35
mordohy
чичка с очила и шкембенце
Член на клуба
 
mordohy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Кюстендил Перник.
Age: 55
Posts: 6,825
Default

Quote:
Originally Posted by ivan dimitrov View Post
Да бе. Може. Обаче може и да е малко по сложно. Що да е лесно и приятно, като може да е трудно и гадно!?
Притеснителното е че при колегата масата на тая букса е обща с тая на датчиците. Това че все пак работи е обнадеждаващо, но... трябва да се погледне.
Мене ме притеснява факта, че от самото изпълнение, масите на датчиците да са си заедно, но масата да я няма. По тоя начин взимат маса от крокодилчето, а там е май 0.35 кабела. Токовете може да се извратят и да минат от където им е угодно. Да се получи разбалансирана звезда и....
По отношение на масата съм фанатик. И в пряк и в преносен смисъл.
__________________
На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР. Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
mordohy is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2018, 12:49   #36
bobi1997
scarico diretto
 
bobi1997's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: София
Age: 21
Posts: 357
Default

Между другото, колега, ако искаш мога да там каквото ти е необходимо за проба, ако сам ще си я правиш. За да видиш точно къде е проблема, а не да се натоварваш финансово с покупки на 100 неща...
__________________
Alfa Romeo 145 1.6 i.e. Boxer
Alfa Romeo 146 1.3 i.e. Boxer -Ex
bobi1997 is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2018, 21:53   #37
markoff
Запален алфист
 
markoff's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: София; Сливен
Age: 36
Posts: 192
Default

Колеги, благодаря за съветите и загрижеността.
Сложна е ситуацията - всеки ден съм на работа в София, колата е в Пловдив... така като гледам ще я прибирам в неделя защото на майстора явно не му е до моя проблем и ще се оправям сам... да не се отвличам много.

"Забелязах нещо притеснително - масата на конекторът за диагностика при вашият инжекцион, ползва масата на датчиците. Тя е отделна и при 1.6 Рочестър е с различен потенциал спрямо масата на автомобила."

Това вероятно обяснява защо диагностиката не работи при Боби "... А 3-пиновия фиатския при мен е само с допълнителен червен кабел, което ще рече само "+"..."

"Най-вероятно е дал минусовия крокодил на плюса."
Точно това стана.

Не разбирам много от ел. схеми, но написаното от вас ме кара да мисля, че имам изгорял датчик или път до него...
Възможно ли е да е изгоряло моторчето за празен ход и от там да няма маса и нормални обороти на място?

Кой са датчиците от които ЕКУ взима маса?

Сложил съм сравнително дебел многожилен кабел (сечението на сърцевината е около 1 мм), не зная дали е ок...

Към корпуса на ЕКУ също има два дебели кабела на монтажния болт... Те какво са?

Още веднъж благодаря, всичко написано по-горе ми е полезно.

Наздраве!
__________________
146 1.3 боксер 1996г.
markoff is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2018, 22:20   #38
ivan dimitrov
светлозелен(ама не много)
 
ivan dimitrov's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Варна
Posts: 2,274
Default

Това вероятно обяснява защо диагностиката не работи при Боби "... А 3-пиновия фиатския при мен е само с допълнителен червен кабел, което ще рече само "+"..."
Това не го разбрах.
И аз принципно предположих че сте разменили захранващите кабели на адаптерът(кабелът) за диагностика. От там и предполужението че някъде в компютъра има прекъсната масова шина, иначе казано медното фолио на платката е леко отлепено и прекъснало. това най често става на най тясното място. Обаче може да се е прекъснал и някой от ... мисля че са 4 замасяващи проводника на компютъра. Компа е замасен на няколко места. Предвид случилото се, предполагам че има отделен кабел за замасяване на датчичите, като идеята е да са вързани в една обща точка разделена от масите на силовите вериги. Целта е намаляване на смущенията. С тая цел и корпусът на компа е замасен. Това което ме притесни е че буксата за диагностика при вас е замасена в същата точка, в която и датчиците(всичките). При моят инжекцион, тая точка е с потенциал 8-9в, това предполага електронни компоненти м/у масата на колата и тая точка, но пък буксата за диагностика е с нормална маса. Това обаче далеч не означава че и при вашият е така.
Моторчето на дали е изгоряло. По скоро или няма маса към управлението му, или самото му управление е сдало фронта. Ако ще се борим съвместно с проблемът, ще трябват снимки на отвореният комп. И измервания ще трябват. Но имате и оферта по назад.
__________________
Арфа Ромео 146 1.6 боксер
ivan dimitrov is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2018, 14:23   #39
markoff
Запален алфист
 
markoff's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: София; Сливен
Age: 36
Posts: 192
Default

Допускам че е възможно за успешното свързване на 1.6 боксер с компютър да е необходимо да има крокодил от диагностичния кабел към минусовата клема на акумулатора (Боби спомена че неговия кабел е само с един крокодил...) може и да не е така... не съм специалист както вече стана ясно.
Даже минусовия крокодил в неправилни ръце прецака работата при мен.

Надявам се темата да послужи на други колеги и да предпазят от подобна грешка.

Най-накрая се обади майстора, колата е оправена и работи. Не беше особено подробен в коментарите - презапоил компютъра. Изложените от вас предположения са верни.

Поздрави!
__________________
146 1.3 боксер 1996г.
markoff is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2018, 20:21   #40
bobi1997
scarico diretto
 
bobi1997's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: София
Age: 21
Posts: 357
Default

Супер, че поне развръзката е положителна!
__________________
Alfa Romeo 145 1.6 i.e. Boxer
Alfa Romeo 146 1.3 i.e. Boxer -Ex
bobi1997 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2018, 02:47   #41
ivan dimitrov
светлозелен(ама не много)
 
ivan dimitrov's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Варна
Posts: 2,274
Default

Quote:
Originally Posted by markoff View Post
Допускам че е възможно за успешното свързване на 1.6 боксер с компютър да е необходимо да има крокодил от диагностичния кабел към минусовата клема на акумулатора
1.6 ползва различен протокол и самата програма не го поддържа. Така че... крокодилите не вършат работа. Ако не съм я затрил и я открия, ще кача програма която поддържа 1.6 Рочестър. Обаче пък тя изисква два реални COM порта и ... съответният адаптер(кабел).
__________________
Арфа Ромео 146 1.6 боксер
ivan dimitrov is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2018, 07:44   #42
bobi1997
scarico diretto
 
bobi1997's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: София
Age: 21
Posts: 357
Default

Quote:
Originally Posted by ivan dimitrov View Post
1.6 ползва различен протокол и самата програма не го поддържа. Така че... крокодилите не вършат работа. Ако не съм я затрил и я открия, ще кача програма която поддържа 1.6 Рочестър. Обаче пък тя изисква два реални COM порта и ... съответният адаптер(кабел).
Демек изисква настолен компютър долу пред блока
__________________
Alfa Romeo 145 1.6 i.e. Boxer
Alfa Romeo 146 1.3 i.e. Boxer -Ex
bobi1997 is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2018, 14:50   #43
ivan dimitrov
светлозелен(ама не много)
 
ivan dimitrov's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Варна
Posts: 2,274
Default

Не е задължително да е настолен, може и на маса да се постави.
Те и настолните вече нямат, но има стари лаптопи които си имат. Да не подведа някого - не съм 100 процента сигурен, дали няма решение да се ползват два USB/RS-232 конвертора, които обаче да са "пълни". По спомен - там захранването беше от порта и за това само с конвертор на TX/RX линиите не става, но това не е нерешимо. Ако намеря схемата и програмата ще се види.
__________________
Арфа Ромео 146 1.6 боксер
ivan dimitrov is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 145/6 « Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +3. The time now is 13:38.


vBulletin - Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.