Форуми - Начална страница Клуб Алфа Ромео България - Сайт
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 156/147/GT
Алфа Ромео 156/147/GT Въпроси и отговори, свързани с поддръжката. Съвети при покупка.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 31-07-2018, 09:22   #1
TempoTeam
Младши алфист
 
Join Date: Jul 2018
Location: Пловдив
Posts: 6
Default Проблем с дроселовата клапа на 156 2.0тс

Здравейте колеги, от скоро съм в клуба на Алфа. Закупих преди време 156 2.0 тс 155 коня. Газовия инжекцион е на около година. Колата гореше много и отидох на майстор газаджия и излезна проблем с ламбда сондата. Купих нова делфи с буксата както си му е реда и ламбдата работи и грешка от нея вече няма. След смяната отидох за настройка на газта и майстора реши да прочете пак компютъра на колата и да изтрие грешките, но реши и да и изчисти всички адаптаций и от там тръгнаха проблемите. Колата не можеше да запали, ако запали не държи обороти. Излезна грешката self adaptive fra parameter.След малко умуване се стигна до извода,че дросела не може да се адаптира и че не работи ( дали е така ).стария собственик ми беше казал че е сменял дросел, мо дали и това е така не се знае. Стигна се до момент в който подложихме шайби на жилото на газта, за да може колата да държи обороти. Сега сутрин колата не държи обороти, малко като загрее държи, мени ги постоянно, ту високи, ту ниски. Всичко което избройих го прави на бензин и на газ.Като цяло колата работи иначе мнохо добре и а двете горива.Моля за мнения съвети какво да правя и как да постъпя, някой сблъсквал ли се е с подобен проблем. Благгодаря ви предварително.

.
TempoTeam is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 10:57   #2
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,453
Default

Най-вероятно са износени пистите на потенциометрите в моторчето за празния ход.

Демонтирай го и му отвори капачката, като премахнеш силикона от означения участък:



Отвори платката нагоре и юстирай плъзгачите в страни за да вървят по неизносен участък от пистите:



Това би трябвало оправи проблема. След това трябва да се направи адаптация на дросела.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 11:02   #3
TempoTeam
Младши алфист
 
Join Date: Jul 2018
Location: Пловдив
Posts: 6
Default

Това щеше да ми е следващия въпрос, адаптацията на дросела как става, софтуерно или по някакъв друг начин, защото не съм сигурен дали майстора се опита иобщо да го афапдаптира.Мерси за този отговор колега.
TempoTeam is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 11:13   #4
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,453
Default

Най-сигурният начин е да се адаптира софтуерно. Пиши откъде си за да може някой да ти помогне с адаптацията.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 11:25   #5
TempoTeam
Младши алфист
 
Join Date: Jul 2018
Location: Пловдив
Posts: 6
Default

От Пловдив съм, Кичук Париж, мисля че основен проблем при майстора беше, че не можеше и не искаше колата да се адаптира през диагностикат, ще съм изклпчително благодарен, ако някой колега може да се отзове.
П.С не съм някав неграмотник в сферата на колите, просто за първи път се сблъсквам с италианското автомобило строене и Алфите като цяло.
TempoTeam is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 13:22   #6
nicks1
Запален алфист
 
Join Date: Mar 2007
Location: София
Posts: 421
Default

На 156 дросела, ако е електрически, не с жило не може да се адаптира със софтуер. Единствено процедурата 30 30 30 помага донякъде. но точно как се изпълняваше, не си спомням. Има я някъде във форума.
__________________
Alfa Romeo 156 SELESPEED 09.99-EX, Alfa Romeo 166 06.01 & BMW E39 525tds Touring
nicks1 is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 13:57   #7
dhtj
антидизелист
 
dhtj's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,261
Default

155 и 144 коня са само с жило.

Иначе ФРА параметъра няма общо с дросела.
А майсторът ти не ми вдъхва много доверие по това, което ти е казал.
__________________
156 2.0TS
dhtj is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 14:11   #8
TempoTeam
Младши алфист
 
Join Date: Jul 2018
Location: Пловдив
Posts: 6
Default

Със жило съм, да то майстора си е газаджия, за това се допитвам и до вас, както знаем много работи могат да се научат от хора минали през същия проблем и т.н. Щом е със жило значи се адаптира само софтуерно така ли.

---------- Post added at 13:11 ---------- Previous post was at 13:06 ----------

В такъв случай self-adaptive FRA parameter за какво се отнася, четох из темите, че миже сега да е свързано с това че смених ламбда сондата, по стойности новата работи прекрасно и няма вече грешки от нея
TempoTeam is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 14:13   #9
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,453
Default

Quote:
Originally Posted by TempoTeam View Post
В такъв случай self-adaptive FRA parameter за какво се отнася, четох из темите, че миже сега да е свързано с това че смених ламбда сондата, по стойности новата работи прекрасно и няма вече грешки от нея
Стойността на този параметър е добър ориентир за това, дали газовата е добре настроена.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 14:23   #10
TempoTeam
Младши алфист
 
Join Date: Jul 2018
Location: Пловдив
Posts: 6
Default

Значи от грешката с периметъра не може да се стигне до тежкото заключение,че дросела си е заминал ( защото майстора по това стига до това заключение ).
Съвет какво да напиша в търсачката, за да намеря процедурата по адаптирането без софтуер, все пак да пробвам. Намерих само някакви догатки, че се давало контак за 15 сек, 15 сек без контакт и после работа на място, покарване малко километри и т.н
TempoTeam is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 14:30   #11
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,453
Default

http://clubalfaromeo.com/forum/showp...81&postcount=9

Не трябва да се пипа педала на газта докато трае всичко това.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)

.
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 14:32   #12
TempoTeam
Младши алфист
 
Join Date: Jul 2018
Location: Пловдив
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by ecotronic View Post
Благодаря колега, значи правилното съм чел одеве, ще пробвам тези дни всички процедури и ще споделя резултатите
TempoTeam is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 15:23   #13
nicks1
Запален алфист
 
Join Date: Mar 2007
Location: София
Posts: 421
Default

Ако си със жило, няма какво да адаптираш. Отвори капака, както колегата Еко ти е показал и пипни плъзгачите. ако пистите са много износени, сменяй моторчето. Ново даже беше под 200 лв. и забравяш.
__________________
Alfa Romeo 156 SELESPEED 09.99-EX, Alfa Romeo 166 06.01 & BMW E39 525tds Touring
nicks1 is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 15:27   #14
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,453
Default

Независимо, че е със жило, празният ход се подържа от механизма по-горе. А той без адаптация не работи, както трябва.
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 31-07-2018, 22:11   #15
radiboy
трошим всичко,тел.+359xxx
 
radiboy's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Стара Загора
Posts: 455
Default

Quote:
Originally Posted by ecotronic View Post
Независимо, че е със жило, празният ход се подържа от механизма по-горе. А той без адаптация не работи, както трябва.
+1 Аз съм с жило,без адаптация,никога не се е получавало.Просто се налагаше да измина 10-15км. и нещата си идваха на място.
__________________
Alfa Romeo 156 1.8 TS'99 144+
radiboy is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 156/147/GT « Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +3. The time now is 23:05.


vBulletin - Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.