.Първо е хубаво да се каже, че е добре да се купува от фирмата държаща правата на конкретната марка бензиностанции, а не от фирма която е франчайзополучател и ползва само търговската марка на фирмата франчайзодател.
Това се проверява много лесно - влизате купувате си едно десертче, вафла или каквото искате от бензиностанцията и поглеждате касовата бележка- ако на нея пише името която е собственик на търговската марка, това е добра гаранция че качеството е като на останалите бензиностанции от веригата.
Ако името на фирма - ЕТ или друга фирма която не е собственик на търговската марка, то тази бензиностанция и търговската марка се ползва/държи от фирма която е само ползвател на търговската марка.
Моят опит е, че проблемното гориво е почти винаги от бензиностанции които са ползвател(франчайзополучател) на търговската марка.
Например на Лукоил ми се е случвало фирмата която ползва търговска марка да е и ЕТ(преди години) и ЕООД и ООД.
Веригата бензиностанции на Лукоил се държи от "Лукоил - нещо си " ЕООД.
Един път съм заредил 20-на литра за проба от фирма която държи бензиностанция ползвател на търговска марка и двигателя стана по-шумен, та тогава дозареждах още 30-на литра до горе.
Иначе от Лукойл, рядко сипвам, но когато е за първи път от бензиностанция с тяхната марка от която не съм сипвал преди това правя горепосочената процедура с проверката на фирмата която държи бензиностанцията.
Редовно сипвам от Круиз, която верига е собственост на "САКСА" ООД, а те поне до преди година нямаха отдадени на франчайз бензиностанции, сами си контролират качеството, правят смеските(сипват добавките към горивото), така че ако съм недоволен, зная че са променили политиката и преставам да зареждам от тях.
Сипвал съм и от ЕКО около 1 година както от обикновения им дизел, така и от АВИО, като обикновения им дизел няма смисъл да се сипва, на Лукойл е същият, а е на по ниска цена, а ЕКТО дизела според мен е с малко по-добър от АВИО, но АВИО-то е с по-висока цена.
Сипвал съм и на ОМВ инцидентно, а от ШЕЛ бягам и никога не съм сипвал.
Ромпретрол и Газпром не виждам смисъл, тъй като от 2016 година май-месеца в Лукойл започна работа новата им система за дестилация на Гудрон - чрез хидрокаталитичен крекинг и би трябвало да произвеждат достатъчно чисто гориво.
Единственото поради което си струва да се зарежда от другаде е ако е сигурно, че бензинът не е добит от руски нефт, а от друг вид петрол, тъй като руският нефт има много сяра и боклук в него, та дори имаше оплакване на 5-6 рафинерии от Западна Европа до шефа на Лукойл.
Най-добре "върви" с ЕКТО дизела, но разхода е същият както с обикновеният дизел.
За съжаление Круиз нямат вече или поне аз не съм видял откакто зареждам Арктик дизел, но доколкото разбирам този дизел е "орязан" откъм парафини и други вещества които се кристализират при температури под нулата.