Форуми - Начална страница Клуб Алфа Ромео България - Сайт
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 159/Brera/Spider(946)
Алфа Ромео 159/Brera/Spider(946) Въпроси и отговори, свързани с поддръжката. Съвети при покупка.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 28-11-2017, 12:31   #1
TishO
ОуигофлеН
 
TishO's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Търговище
Age: 31
Posts: 1,684
Default 159 1,9jtdm не се форсира при първи старт.....

Здравейте колеги... Имам следния проблем при моята 159-ка.. При студен старт когато натисна педала и няма отговор от двигателя... И така 4-5 секунди и почва да вдига бааавно оборотите докато не влезе в турбината и се изфорсирва... Пускам педала пак подавам газ и пак мудно мудно качва обороти докато не завърти турбината и се изфорсира нормално.... Имате ли идея каква може да е причината... Колата не беше палена от 9 месеца!!!! Ако това има значение....
__________________
Аlfa33 1.7 107hp- 132hp.RIPAlfa33 1.7 16v. 1??hp.-Бившата!Alfa145 1.7 16v.-EX!AlfaRomeo33 1.7IE-Rip!AlfaRomeo33 1.3DLRO40 90hp.-1.7 16v-totalAlfa33 1.7 16vQV-EX. Alfa33 1.7 16v 4x4
TishO is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2017, 18:36   #2
TishO
ОуигофлеН
 
TishO's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Търговище
Age: 31
Posts: 1,684
Default

Малко ъпдейт на информацията... след 1 мин. Работа е значително по добре... Но от 1000 до 2000 и малко е супер мудна. Натискам педала до долу и чакам.... Сигурно са и нужни 2-3-4 секунди за да почне постепенно да ускорява до 2000 и малко оборота докато влезе в турбината и после излита подобаващо... Моля ако имате предположения споделяйте че е много опасно когато се изтеглям от кръстовищата...
__________________
Аlfa33 1.7 107hp- 132hp.RIPAlfa33 1.7 16v. 1??hp.-Бившата!Alfa145 1.7 16v.-EX!AlfaRomeo33 1.7IE-Rip!AlfaRomeo33 1.3DLRO40 90hp.-1.7 16v-totalAlfa33 1.7 16vQV-EX. Alfa33 1.7 16v 4x4
TishO is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2017, 10:55   #3
Niki96
започва да се пристрастява
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 86
Default

Аз имам същия проблем .. при работещ дебитомер пак прави така .. пръскаха го със спрей .. но проблема най вероятно идва от ЕГР .. хубаво е да се погледне и датчика за налягането при принудително пълнене (точно над подгревните свещи) моя го откачих не беше мръсен и го закачих и сега в студовете колата работи супер добре . Но докато беше топло времето пак така ми правеше никаква сила докато не се включи турбото .. придружено с черни пушеци ... На диагностика нищо не излезе ... Опитай ти да я закачиш поне на теб може да ти покаже.
Niki96 is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2017, 14:05   #4
sasho_n2
Запален алфист
 
Join Date: Nov 2011
Location: Sofia, Ovtcha kupel
Age: 33
Posts: 341
Default

След като не е палена толкова време колата, смени горивния филтър и досипи нафта в резервоара, така че да се смеси с тази, която е стояла дълго време.
__________________
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm, SW, Lancia Delta II 1,6
".... 150 На превала Ляв 5 и веднага Десен 5! спирай, че си ебало майката за Ляв 2 на скок !!!ХОРАТА... "
sasho_n2 is offline   Reply With Quote
Old 29-11-2017, 15:38   #5
TishO
ОуигофлеН
 
TishO's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Търговище
Age: 31
Posts: 1,684
Default

Да. Днес ще търся сервиз за диагностика смяна на масла и филтри.... Но си мислех и за egr-a че може да се е запушил или нещо подобно.... Ще пробвам с тези варянти колеги и ще споделя като намеря проблема! Благодаря!!!
__________________
Аlfa33 1.7 107hp- 132hp.RIPAlfa33 1.7 16v. 1??hp.-Бившата!Alfa145 1.7 16v.-EX!AlfaRomeo33 1.7IE-Rip!AlfaRomeo33 1.3DLRO40 90hp.-1.7 16v-totalAlfa33 1.7 16vQV-EX. Alfa33 1.7 16v 4x4
TishO is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2017, 18:21   #6
TishO
ОуигофлеН
 
TishO's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Търговище
Age: 31
Posts: 1,684
Default

Днес мисля че намерихме проблема и скоро ще бъде разрешен... Оказа се МАП сензора... Поръчан е нов и надявам се още утре да видя дали ще е по добре
__________________
Аlfa33 1.7 107hp- 132hp.RIPAlfa33 1.7 16v. 1??hp.-Бившата!Alfa145 1.7 16v.-EX!AlfaRomeo33 1.7IE-Rip!AlfaRomeo33 1.3DLRO40 90hp.-1.7 16v-totalAlfa33 1.7 16vQV-EX. Alfa33 1.7 16v 4x4
TishO is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 11:49   #7
WarsteineR
Бързам, бързам..
 
WarsteineR's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Велико Търново
Age: 30
Posts: 321
Default

Аз имах почти идентичен проблем но на Алфа ГТ 1.9 жтд. Оказа се, че ЕГР беше затлачен и клапанът му беше забил. след хубаво почистване и раздвижване на клапана, колата хвръкна. Доста лесна манипулация заслужава си да се направи дори да не е от него. Колата и беше трудно да ускори в нагорнище.. след 2-2500 започваше да върви нормално. Ето инструкция с картинки http://www.mediafire.com/file/nxgz2f...n+a+1.9JTD.pdf
__________________
Alfa Romeo 156 1.8 TS 99'
ex. Lancia Dedra 1.6 ie 93'
WarsteineR is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2017, 20:54   #8
Niki96
започва да се пристрастява
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 86
Default

Колега, 3 дена бях командировка и колата не се караше... одеве седнах запалих я .. и същия проблем ... никакъв отговор от двигателя... педала до края и за около 10 секунди качва до 2000 оборота ... наскоро чистих ЕГР профилактично но явно не е от него .. от къде взе МАП датчика и оправи ли се проблема ..от къде мога да поръчам за моята 159 .. 1.9jtdm (150 коня)
Niki96 is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2017, 17:41   #9
Illea
Младши алфист
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 2
Default alfa romeo 159

Здравейте, имам 159 16V 150 k.c която не иска да пали. Преди няколко дни бях пред вкъщи колата работеше. Тръгвайки подавам газ.. Нищо... На 1000 оборота и не мърда.. На свободна мъчих педала на газта до долу и седи пак на 1000 оборота. И огасна... Диагностики.. Нова нафтова помпа (резервоаната) проверка на ГНП помпа ок. Проверка на дюзи (стенд, налягане) ок и 4те. Колата пак запалва но педала на газта не играе никаква роля........ Не мърда от 900-1000 оборота. И изглежда че всеки момент ще изгасне. Колата не даваше никакви признаци. Нито пушек вървеше нереално много за sportwagon. ПОМОООЩ
Illea is offline   Reply With Quote
Old 31-12-2017, 18:05   #10
ecotronic
Алфист идеалист
 
ecotronic's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: София
Posts: 13,053
Default

На диагностика параметрите:

- throttle angle
- gas pedal position
- gas pedal position signal (track 1,2)
- accelerator pedal track

какви стойности имат? Променят ли се адекватно?

Изобщо проверихте ли ел. връзките на педала?
__________________


159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
ecotronic is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2018, 08:12   #11
S_BANKOV
Запален алфист
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 152
Default

и проверка на дпф и катализатор.
S_BANKOV is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2018, 13:27   #12
C-e-c-o
започва да се пристрастява
 
C-e-c-o's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: София
Posts: 78
Default

Quote:
Originally Posted by TishO View Post
Но от 1000 до 2000 и малко е супер мудна. Натискам педала до долу и чакам.... Сигурно са и нужни 2-3-4 секунди за да почне постепенно да ускорява до 2000 и малко оборота докато влезе в турбината и после излита подобаващо... Моля ако имате предположения споделяйте че е много опасно когато се изтеглям от кръстовищата...
Колега, имам абсолютно същия проблем. Разреши ли го?
C-e-c-o is offline   Reply With Quote
Old 13-01-2018, 14:51   #13
kimi_raikkonen
започва да се пристрастява
 
kimi_raikkonen's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: София
Posts: 58
Default

При мен беше от ЕГР клапана, като го затапих и колата литна.
__________________
Алфа 145 boxer, Алфа 156 2.0 ts
Алфа 156 1.9 jtd, Алфа 159 1.9 jtd-m
kimi_raikkonen is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2018, 13:45   #14
C-e-c-o
започва да се пристрастява
 
C-e-c-o's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: София
Posts: 78
Default

Quote:
Originally Posted by kimi_raikkonen View Post
При мен беше от ЕГР клапана, като го затапих и колата литна.
Моя си работи, свален беше и почистен. Нямаше ядове.
Катализатора беше също чист, но въпреки това го свалих.
Дебитомера беше измит.
Турбината проверена.
Диагностика на 2 различни места - всички казват, че колата е добре.

До колкото знам моя мотор (1.9 jtdm 140) няма вихрови клапи, dpf и прочие?
C-e-c-o is offline   Reply With Quote
Old 14-01-2018, 16:55   #15
vladimir
започва да се пристрастява
 
Join Date: Oct 2009
Location: Костенец
Posts: 71
Default

Здравейте колеги, при мене положението е такова. На второ или трето палене за деня пали много трудно и изкара бял дим. В едно гаражно сервизче ми казаха че има грешка на дроселовата клапа , изчистиха грешката и да я карам така 2, 3 дни и ако пак я покаже ще я сваляме. Днес не се стърпях и в студа я свалих поне да я почистя но тя беше чиста и като и отворих кутията вътре дето е управлението и зъбните колелета беше всичко в черно масло изчистих сглобих и сега тия дни ще видим.
При загасена кола клапата в какво положение трябва да е, мойта стой отворена
vladimir is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Club Alfa Romeo Bulgaria > Млад техник > Алфа Ромео 159/Brera/Spider(946) « Previous Thread | Next Thread »
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +3. The time now is 15:06.


vBulletin - Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.