Club Alfa Romeo Bulgaria

Club Alfa Romeo Bulgaria (http://clubalfaromeo.com/forum/index.php)
-   Алфа Ромео 156/147/GT (http://clubalfaromeo.com/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Колата "умира" непрекъснато и без причина. (http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=96932)

Verm1n 12-01-2018 23:34

Колата "умира" непрекъснато и без причина.
 
Здравейте, за да обясня хубаво проблема ще обясня по-подробно.
Както си карам и колата изгасва в движение на скорост, съответно след това отказва да запали(върти стартера като луд,но не пали, чува се и помпата как качва гориво). Някой път отказва да запали също, след като съм я угасил. Като я оставя съответно за няколко часа пали веднага. Проблема го прави когато си иска, както карам 500-600км без нищо, така следващите няколко карания са невъзможни. Абе върви и спира когато си иска.
Малко за колата което може да е от полза - имала е газ и е махната(причина която ми обясниха е доста странна и може да има нещо съмнително).Също е махнат имобилайзера, има афтърмаркет аларма, но не е от нея защото я откачих(махнах модула до бушоните под волана) и пак го прави.
Грешки в компютъра НЯМА, въпреки че чека светва за 1-2сек. няколко пъти.Имам кабел и си я гледам ,но е закачана и във форумен сервиз и пак ми казаха че няма грешки. Пак във този сервиз ми казаха, че няма какво да направят, не ги виня за което, просто е много труден за откриване проблем.
Звучи като датчик кол.вал, е да ама не е от него. Сменях го два пъти, така че отпада.
Вече се чудя какво да правя с нея, колата е запазена и здрава и не ми се ще да заминава за части.
Последното което си мисля е компютъра на колата да е повреден или да има нещо сбъркано в него, на няколко теми в алфаоунър за смяна на ЕКУ има подобни проблеми, но дали със смяната се е оправяло не пише.
Всякакви идеи ще са от полза, съответно къде може да е проблема, как да го локализирам или къде да я закарам да го открият(за Пловдив) ще са от полза.На жичкаджия ли да я карам да и прегледа кабелаците, че кой ли не я е барал, във форумен сервиз ли отново, не знам. Просто не искам да отида, да я закачат, да кажат няма грешка и толкова.
Надявам се да ме разбирате и благодаря предварително!:cheers:

ecotronic 12-01-2018 23:50

Много вероятно е да е проблем в компютъра. Такъв втора употреба е на цената на един нов датчик КВ.

https://www.megaparts.bg/product/800477059

На твое място аз бих прежалил едни 65 лв. Вероятността да се оправи от смяната е голяма.

Само диагностика ли е правена в сервиз? Мерено ли е на да би да липсва общия +12V на бобините?

bat_borko_ 13-01-2018 07:52

Датчика на коляновия вал

sollider 13-01-2018 10:04

Quote:

Originally Posted by bat_borko_ (Post 1538875)
Датчика на коляновия вал

Май не си изчел темата докрай.

S_BANKOV 13-01-2018 11:44

Много ми прилича на лоша маса.

bat_borko_ 13-01-2018 13:14

Quote:

Originally Posted by sollider (Post 1538879)
Май не си изчел темата докрай.

Не съм да

Verm1n 13-01-2018 14:06

Quote:

Originally Posted by ecotronic (Post 1538872)

Само диагностика ли е правена в сервиз? Мерено ли е на да би да липсва общия +12V на бобините?

Само диагностика е правена, не е мерено нищо.

Иначе от лоша маса няма ли да губя изцяло тоците, а не само към запалването(чисто предполагам, не съм наясно).

ecotronic 13-01-2018 14:47

Става въпрос за връзките към шаси на компютъра. Изобщо преди да се нарочи той, трябва добре да се провери нормалното му захранване и тези, които са общи за нещата, които той управлява. Примерно инжектори или бобини.

Пример - в момент в който не иска да запали, ако се установи, че са налични +12V на общите изводи на бобините а липсват импулсите на индивидуалните им изводи, може да се твърди, че най-вероятно проблемът е в компютъра. Накратко - трябва внимателно да се проверят връзките на цялата му периферия. Може например да има лоша връзка на датчика на КВ до компютъра иначе и двете неща да са здрави.

Такива проблеми, които се появяват епизодично са доста трудни за диагностициране и това отнема време. Подходите общо взето са 2:

1 - Бърз и скъп - сменяш наред докато изчезне проблемът.
2 - Бавен и по-евтин - търсиш методично причината.

alfa racer GTA 13-01-2018 16:44

Имам познат с "народен автомобил" и на него му правеше същите номера.Махна автърмаркет алармата и имобилайзера и проблема изчезна.

Не да откачи нещо, а изцяло я деинсталира физически.

S_BANKOV 14-01-2018 11:11

Quote:

Originally Posted by Verm1n (Post 1538892)
Само диагностика е правена, не е мерено нищо.

Иначе от лоша маса няма ли да губя изцяло тоците, а не само към запалването(чисто предполагам, не съм наясно).

Тая кола има на поне пет места маси, и само от тая на АБС не може да ти направи подобна мизерия.

Verm1n 18-01-2018 21:24

Темата ще върви доста бавно, извинявам се за което, просто уча и работя в София, а колата е в Пловдив и я карам доста рядко.
Все пак мятам един мултицет в колата и като спре почвам да меря.Досега не носих, защото не знаех и къде да меря, благодарности на колегата @ecotronic за насоките.
Преди това ще прегледам букси, кабели, маси,релета и каквото мога по запалването, сигурно ще се отърва и изцяло от алармата.
Засега ще процедира по бавния метод, пък хем ще понауча нещо, което ще ми от полза занапред.
Очаквайте включване.:roll:

mordohy 19-01-2018 18:29

Започни с буксата на компа. Имах точно същият проблем. Оказа се една законтряща ламаринка и буксата с времето се е измъквала. Почовъркам, разклатя кабелите и тя тръгне. Смених датчика на маховика, бобини, релета, подадох плюс принудително, но.....Тъкмо се захванах с компа и истината лъсна. Възможно е и да е от платката на бушоните или оставено газаджийско реле. То прекъсва помпата. Понякога и самата помпа губи захранване и особено масата..
Абе варианти много.

Успех.:drunk:

Verm1n 05-04-2018 21:34

Опрях и до колата, та има малко развитие:
Чистих маси, човърках и някои други и работи и проблема не само че не се оправи, но вече е постоянен(което е добре,колкото и странно да звучи).
Все повече се насочвам към компа защото:
1.Паля,работи, загасне и ме изхвърля от диагностиката, съответно след това не може да се свърже(на контакт), свърже ли се и колата пали.
2.Давам на контакт и "дюзичката" въобще не светва, съответно оставям на контакт и след време почва да премига чека, цъкат релете, даже и перката се завърта замалко. Съответно това се повтаря без да пипам нищо, стои си на контакт.Махам буксите на компа за 2сек., слагам обратно, дюзичката светва, изгасва(както си му е реда) и колата пали...
Та комп или захранването му или масата , сега оставя да разбера как да измеря дали стига ток, или да пусна директно плюс (или минус, не съм сигурен) от акумулатора.
Вариант е и да пробвам директно с друго ЕКУ, но гледам продават комплекти(еку,боди и ключ), има ли начин да мина само с комп(продават гледам и отделно), не знам как стоят там нещата с имобилайзера, при мен е махнат, а на този комп, който взимам?
Вече е валиден и варианта да я закарам на някой(издърпам по-скоро), защото го прави вече доста често, а съм много бос по електричарските въпроси.
П.П. Масите на двигател, на бобини, на акумулатор и на ЕКУ-то са почистени и стегнати(тези открих, мисля че има и на шасито още), а буксите на компа не мърдат, пробвах да ги размърдам докато работи и няма промяна.
Благодаря предварително!

Ghostface86 06-04-2018 09:50

Другите ще кажат със сигурност, но мисля че ако смениш ECU-то, после няма да може да запалиш, със сегашния ключ. Не знам каква е процедурата, да обучиш ECU-то, за стария ключ. Май е най-добре, да си вземеш всичко в комплект. Нека кажат спецовете.

ecotronic 06-04-2018 11:03

1 - Ако ще се занимаваш с настоящия компютър, трябва да се премери захранването му непосредствено на конекторите му в момент в който не може да се осъществи комуникация с него.

2 - Ако ще се сменя компютъра с друг, трябва комплект компютър + имобилайзер + транспондер (или ключ с транспондер). Ако става въпрос за 156, боди компютър няма.

Аз лично не бих се занимавал с 2 преди да съм направил 1, защото, ако проблемът е в захранването, което е много вероятно, и златен компютър да сложиш, нищо няма да постигнеш.

Дай окончателно инфо за модела, модификацията и годината на производство и ще изясним, точно къде и какво трябва да се мери във връзка с т. 1.


All times are GMT +3. The time now is 03:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.